Çekişmesiz yargıda taraflarca getirilme ilkesi uygulanır mı?
Çekişmeli olmayan yargı yetkisi ile çekişmeli yargı yetkisi arasındaki ayrımın şu sonuçları vardır: çekişmeli yargı yetkisinde kendiliğinden soruşturma ilkesi uygulanırken, çekişmeli yargı yetkisinde tarafların eylem ilkesi uygulanır.
Çekişmesiz yargı işlemleri nedir?
(1) İhtilafsız yargı yetkisi, mahkemelerin yargı yetkisine giren konulara aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına uygun olarak hukuku uygulaması anlamına gelir: (a) ilgili taraflar arasında uyuşmazlığın bulunmadığı durumlar; (b) ilgili tarafların ileri sürülebilecek hiçbir hakkının bulunmadığı durumlar; (c) yargıcın kendiliğinden hareket ettiği durumlar.
Çekişmesiz yargıda asli müdahale olur mu?
Birincil müdahale hem uyuşmazlıklı hem de uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde mümkünken, uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde tali müdahale mümkün değildir.
Çekişmesiz yargı kararları kesin hüküm müdür?
Tartışmasız mahkeme kararları, esasen kesin bir hüküm teşkil etmez. Bu nedenle, belirli koşullar altında, bir başvuru tekrar yapılabilir veya başka bir etkilenen kişi tarafından yapılabilir. Gönüllü yargı yetkisinde, mali açıdan çıkarı olan taraflar, davaya dahil olmasalar bile temyiz başvurusunda bulunabilirler.
Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?
Tarafların kurduğu ilkeye göre: Kanunda öngörülen haller dışında, hâkim, taraflardan birinin söylemediği şeyleri veya olguları kendiliğinden dikkate alamaz, hatta bunları hatırlatacak tedbirleri bile alamaz. Kanunda öngörülen haller dışında, hâkim bizzat delil toplayamaz.
Çekişmesiz yargı HMK da düzenleniyor mu?
Türk Medeni Kanunu’nun 383. maddesine göre, uyuşmazlık dışı işlere bakmakla görevli mahkeme, aksi kararlaştırılmadığı takdirde Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, haklı bir sebep varsa, isim değişikliği talebi hâkime yapılabilir.
Çekişmesiz yargı işleri kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Kararın hukuken bağlayıcı olmaması genellikle kararın uygulanmasını engellemez. Bu kuralın istisnaları da kanunla düzenlenir. Hukuken bağlayıcılık genellikle mahkeme kararının uygulanması için bir ön koşul değildir.
HMK basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?
(1) Kanunda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki hâllerde olağan yargılama usulü uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Kanunun dosya üzerinden doğrudan doğruya karar vermesine izin verdiği dava ve işler.
Hasımsız açılan dava ne demek?
Uygulamada bazen “çelişkili olmayan dava” olarak adlandırılsa da, bu aslında itirazsız bir yasal işleme atıfta bulunur ve bu yanlıştır. Tartışmasız yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda bir “iş” olarak tanımlanır ve yasal bir anlaşmazlık değildir. Tartışmasız yargı yetkisinde davacı veya davalı yoktur, yalnızca başvuru sahibi ve ilgili taraflar vardır.
Idari davada 3 taraf ne demek?
Yargılama sonunda hükümden etkilenecek üçüncü kişi, tarafların veya mahkemenin talebi üzerine davet edilir. Davet edilen üçüncü kişi taraf olmaz ve taraf değildir. Üçüncü kişi taraf olmadığı için uyuşmazlığın konusunu fiilen elden çıkaramaz.
Müdahil taraf ne demek?
İki kişi veya taraf arasındaki hukuki uyuşmazlığa katılan veya müdahale eden üçüncü kişi veya taraf: “müdahil avukat.”
Feri müdahil neler yapabilir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 68. maddesi (Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 57), müdahilin, huzurunda hazır bulunduğu tarafın menfaatine olan iddia ve defileri ileri sürebileceğini ve onun eylem ve beyanlarına aykırı olmayan her türlü usul işlemlerini yapabileceğini hükme bağlamaktadır.
Çekişmesiz yargı işlerinde hangi mahkeme görevli?
Maddede, “gıyaben verilen karar” çekişmesiz yargı işi olarak değerlendirilmiş, aynı kanunun 383. maddesinde ise, aksine bir düzenleme olmadıkça, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu hükme bağlanmıştır.
Çekişmesiz yargı nedir örnekleri?
Bazı durumlarda, mahkeme, talepte bulunan kişi başka bir kişiyle anlaşmazlık içinde olsa bile yargı dışı yargı yetkisini kullanır. Örneğin, eşler birlikte yaşamaya ara verirse, bir kişi hakimin kararını talep edebilir. Başka biriyle anlaşmazlık içinde olsa bile, mahkeme itirazsız bir karar verir.
Çekişmesiz yargı işlerinde verilen kararlar temyiz edilebilir mi?
Bölge Adliye Mahkemesinin çekişmesiz davalardaki kararları kesin olup, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz (HMK m. 11).
Yargılamanın temel ilkeleri nelerdir?
Bu ilkeler şunlardır: adil yargılanma hakkı, tasarruf ilkesi, resen tedbir alma ilkesi, taraflarca başlatılması ilkesi, resen soruşturma ilkesi, talep üzerine yükümlülük ilkesi, aleniyet ilkesi, dinlenme hakkı, Daha fazla makale…
Teksif ilkesi HMK da var mı?
Özet ilkesi, usul hukukuna ilişkin bir ilke olup, usul hukuku işlemlerinin yargılamanın belirli bir aşamasına kadar mahkemeye getirilmesi gerektiğini ve yargılamanın öngörülen aşaması tamamlandıktan sonra getirilen veya ileri sürülen hukuki işlemlerin mahkemece dikkate alınmayacağını belirtir. HMK’da düzenlenmemiştir.
Resen araştırma ilkesi hangi davalarda?
Bu ilkenin uygulanacağı durumlar çoğunlukla tarafların uyuşmazlık konusu üzerinde serbestçe tasarruf edemedikleri durumlardır. Örneğin; Boşanma ve ayrılık davaları, babalık davaları, evliliğin iptali davaları, nüfus kayıt düzeltme davaları, Cumhuriyet savcılığı tarafından açılan davalar ve tapu mahkemesinde olayın şartlarının incelenmesi sırasında bu ilkeye başvurulur.
HMK 197 Hangi ilke?
Kanunda öngörülen durumlar hariç, deliller birlikte ve mümkünse davayı gören mahkeme önünde aynı duruşmada incelenir. Bu kural, doğrudanlık ilkesinin bir sonucudur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Müzahi Ne Demek