Keşideci iptal davası açabilir mi?
Türk Ticaret Kanunu’nun 651/2. maddesine göre, çekin kaybolması veya zayi olması anında çek üzerinde hak sahibi olan kişi iptal davası açabilir. Yargıtay yerleşik kararlarında, çekin iptalini isteme yetkisinin lehtar ve hamilde olduğunu, keşidecinin iptal davası açma hakkının bulunmadığını belirtmektedir.
Çekin zayi davasını kimler açabilir?
Çek kaybolduğunda veya kaybolduğu anlaşıldığında çeke hak sahibi olan kişi veya mirasçıları çekin iptalini talep edebilir. Davacı, hangi senet için iptal istediğini başvurusunda açıkça belirtmelidir.
Keşideci alacaklı mıdır?
Çeki alan kişi veya çekin düzenlendiği alacaklı, lehtar, çeki düzenleyen ve ödeme sorumluluğunu üstlenen taraf ise keşidecidir. Bu iki taraf arasındaki iş ilişkisi, yasal sorumlulukların akışını ve çeşitli ödeme işlemlerini belirler.
İstirdat davasını keşideci açabilir mi?
Çekin ne zaman kaybolduğu veya çalındığı biliniyorsa, gasp davası açılır. ÇEKİN GEÇERSİZ KILINMASI İÇİN KİMLER TALEPTE BULUNABİLİR? Bu davayı açmak için, çekin/senetlerin yetkili sahibi olmanız gerekir. Çek yazarı bu davayı açamaz.
Keşideci ödeme yasağı talep edebilir mi?
Maddenin açık hükmünden anlaşılacağı üzere, yalnızca düzenleyen, alıcı bankanın ödeme yapmasını engelleyebilir. Düzenleyenin ödemeyi yasaklama talebi, banka tarafından alındığında derhal nihai sonuca yol açan bir niyet beyanıdır.
Keşideci menfi tespit davası açabilir mi?
İhraççının olumsuz karar davası dışında başvurabileceği bir diğer seçenek ise, taraflar arasındaki takas ilişkisi hariç olmak üzere, maddi bir hukuki ilişkiye dayanarak dava açmaktır.
Çeki kaybeden keşideci ne yapmalı?
Çekini kaybeden keşidecinin yapabileceği tek şey TTK’dır. Madde 711/3’e göre, ödemeyi engellemesi ve çekin ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibraz edilmesini beklemesi için muhatap bankaya talimat vermek zorunludur. İbraz süresi geçtikten sonra çek geri alınacaktır.
Çek ibraz süresi kaç gün?
HD.17.12.
Çek keşidecisi kimdir?
Çek veya poliçeyi düzenleyip imzalayarak muhataba veya lehtara ödeme emrini veren gerçek veya tüzel kişi, çek veya poliçeyi düzenleyen kişidir.
Keşideci sorumsuzluk kaydı koyabilir mi?
YHGK ilgili kararında durumu şöyle dile getiriyor: “Tıpkı teklif sahibi, senet üzerine ‘devredilemez’ ibaresini koyabildiği gibi, düzenleyen de koyabilir. Poliçe, poliçe ve çek, kanunen emre yazılı senetlerdir.
Keşideci aval verebilir mi?
(4) Kime teslim edildiği belirtilmemişse poliçe düzenleyene teslim edilmiş sayılır. Poliçe, ciro eden veya poliçeyi düzenleyen diğer kişiler lehine de yapılabilir.
Çekte keşideci ve lehdar aynı kişi olabilir mi?
Bunlar, çeki düzenleyen kişi olarak keşideci (düzenleyici), yani çeki düzenlemekle sorumlu olan kişi, lehtar (alacaklı), yani ilk kez düzenlenen çek ise çek üzerinde hak sahibi olan kişi ve muhatap (banka) çeki bozduran kişidir. Çeklerde, keşideci ve lehtar gerçek veya tüzel kişi olabilir.
Keşideci zayi davası açabilir mi?
Uygulamada bu eylem genellikle lehtarın kullandığı bir yöntem olsa da bazı istisnai durumlarda çek düzenleyicisi veya lehtar olan alıcı banka da çek iptal davası açabilir. Prensip olarak iptal davasını çek düzenleyicisi değil, çekin hamili açmalıdır.
Çeki başkası tahsil edebilir mi?
Çeki onaylayan tarafa ciro eden denir. Elindeki çeki onaylayarak, ciro eden kişi, örneğin çek değerini tahsil etme veya faktoring yapma haklarını devreder. Çek onay işleminin alıcısı, onay işleminden sonra çeki istediği gibi elden çıkarabilir. Bu kişi ayrıca çeki başka bir kişiye veya şirkete de ciro edebilir.
Keşideci imzası nedir?
Keşide, bir çek veya poliçenin düzenlenip imzalanması ve bir ödeme emrini ifade eden bu çek veya poliçenin muhatabına ibraz edilmek üzere lehtar veya hamiline teslimini ifade eder.
Çeki kaybeden keşideci ne yapmalı?
Çekini kaybeden keşidecinin yapabileceği tek şey TTK’dır. Madde 711/3’e göre, ödemeyi engellemesi ve çekin ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibraz edilmesini beklemesi için muhatap bankaya talimat vermek zorunludur. İbraz süresi geçtikten sonra çek geri alınacaktır.
Çek iptal davasını ciranta açabilir mi?
Ciro eden kişi çeki iptal etmek için dava açabilir mi? Evet, açılabilir. Ancak, lehtar hak sahibi ise, iptal için dava açabilir.
Çekte keşideci ve hamil aynı kişi olabilir mi?
Şöyle ki; düzenlenen bir çekin, düzenleyenin muhatap bankadaki hesabında yeterli karşılık bulunmaması nedeniyle tahsil edilememesi halinde, çek hamili, dava hakkı kapsamında, ancak poliçede imzası bulunan kişilere başvurabilir.
Keşideci düzenleyen midir?
Çeklerde muhatap her zaman bankadır ve çekin üç tarafı vardır. Bunlar çeki düzenleyen kişi yani çeki düzenlemekle borç altına giren kişi olarak keşideci (düzenleyici), çek düzenlendiği anda çekin lehtarı olan kişi olarak lehtar; ve çeki ödeyecek kişi olarak da alıcı (banka)’dır.