Osmanlıda casus ne demek?
Osmanlı Devleti’nde, özellikle son yüzyıllarda, kamu düzenini sağlamakla görevli gizli polis teşkilatlarından biri. II. Meşrutiyet döneminde, 1913-1918 yılları arasında faaliyet gösteren istihbarat ve propaganda örgütü.
Eski Türkçede casus ne demek?
Casus veya casusluk yapan, devletin veya örgütün gizli amaçları doğrultusunda çalışan kimse, sapık, casus, ajan.
Casuslara ne denir?
Casusluk yapan kişiye casusluk ajanı veya casus denir. Casusluk yapan kişiye casusluk ajanı veya casus denir.
Casusluk ne demek TDK?
Casusluk veya casusluk, bilginin sahibinin izni olmaksızın gizli veya saklı bilgilerin elde edilmesidir.
Halk dilinde casus ne demek?
“Casus” kelimesi Arapça kökenlidir ve “gizlice gözetleme, bilgi toplama” anlamına gelir. “جاسوس” olarak ifade edilir ve ayrıca “araştırma, soruşturma arama” ve “istihbarat unsuru” olarak da tanımlanabilir.
Casus Latince ne demek?
Latincede yedi durum (casus) vardır. İsim çekimlerini gösteren tablolarda genellikle beş tane bulunur.
Ajan nedir?
Ajan, casusluk yapan kişiye denir.
Osmanlı’da çaşıt ne demek?
Eski Türkler arasında muhatapları olan Çinlilerin istihbarat görevlilerine casus denirdi. Günümüzde, yaşadıkları toplumda yalan ve uydurma haberler yayarak karışıklık çıkarmaya çalışan kişileri ifade etmek için olumsuz anlamda kullanılan bu kelime, Osmanlı arşiv belgelerinde de yer almaktadır.
Çaşıt eski Türkçede ne demek?
Özet: Eski Türkçedeki spēut “iftira, karalama” sözcüğü ve aynı kökten türemiş çeşitli sözcükler Uygurlar döneminde yaygın olarak kullanılmış ve kullanılmıştır.
Osmanlıda voynuk nedir?
Voynuklar, Istabl-ı Amire’deki birçok hayvanı beslemek için kullanılırdı. Başlıca görevleri, Has Ahır’daki hayvanlar için çayırların otlarını biçmek ve çayır mevsiminde saray atlarının otlayabilmesini sağlamaktı. Anahtar kelimeler: Istabl-ı Amire, Voynuklar.
Eski dilde istihbarat ne demek?
İstihbarat, Arapça kökenli bir terimdir ve bilgi edinme anlamına gelir. İstihbarat terimi aynı zamanda istihbaratın Türkçe karşılığı olarak da kullanılır.
Casus Türkçe mi?
Hem sosyal medyada hem de günlük hayatta sıkça kullanılan casusluk kelimesi uzun yıllardır dilimizin bir parçası.
Ya muhbir ne demek?
Muhabir: Suçla hiçbir ilgisi olmayan, suçtan dolayı hiçbir zarar görmeyen ve suçu ilgili makamlara bildiren kişidir.
Casusluk suçu nedir?
Siyasî veya askerî casusluk suçu nedir? (TCK 328) Madde 328 – (1) Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden kimseye onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir.
Kirloş ne demek TDK?
adj. ve I. (kir benzetmesini kullanarak) günlük konuşma dili. Kirli, pis, özensiz (kişi).
Osmanlı’nın ilk casusu kimdir?
💠 Osmanlı tarihinde ilk casusluk faaliyeti, Osman Gazi’nin casusları aracılığıyla Bizans kuvvetlerinin Yalova’ya yerleşmeye çalıştığı haberini alması ve gece baskını düzenleyerek Bizans birliklerini dağıtmasıyla gerçekleşmiştir.
12 casus olayı nedir?
On İki Casus (İbranice: שְׁנֵים עָשָׂר הַמְרַגְּלִים) Musa tarafından İsrail Topraklarına 40 gün boyunca istihbarat toplamak için gönderilen Yahudi casuslardı. On iki deneyimli adam seçildi, İsrail’in on iki kabilesinin her biri için bir casus.
Osmanlıda haber getirene ne denir?
İstihbarat faaliyetleri insanlık tarihi kadar eskidir. İlk İslam toplumlarında posta ve istihbarat faaliyetlerine berid, bu faaliyetleri yürütenlere ise ehl-i berid denilirdi. Eski Türkler arasında muhatapları olan Çinlilerin istihbarat subaylarına casus denirdi.
Osmanlı’da ajanlara ne denirdi?
Mesela “munhi”, “munhiyan”, “dil alma”, “sahib-i haber” veya “sahib-i berid” gibi isimler casusluk için kullanılan kelimeler arasındadır.